bağlantı reklamı

20 Nisan 2016 Çarşamba

İncebağırsak kanserleri, belirtileri ve tedavisi...

İncebağırsak sindirim sisteminin önemli bir bölümünü oluşturmasına rağmen, incebağırsak tümörleri, sindirim sistemi tümörlerinin çok küçük bir bölümünü oluşturur.

Ortalama görülme yaşı 57 olan incebağırsak tümörlerinin belirtileri çeşitlidir. Hastaların dörtte üçünde kramp tarzında bir ağrı aralıklarla sırta vurur. Pek çok kanser türünde olduğu gibi incebağırsak tümörlerinde de iştahsızlık, kilo kaybı görülür. 

Bağırsakta tıkanıklık da bir diğer belirtidir. Bazı durumlarda dışkıda kanama da görülebilir.

Başka rahatsızlıkların da sebebi olan bu belirtiler hastalıkta teşhis sürecini geciktirebilmektedir. Onun için hastaların önemli bir bölümünde ameliyat öncesinde kesin tanı konulamamaktadır.

İncebağırsak kanserinde tanı konması

İncebağırsak tümörü olan hastaların bazılarında rahatsızlığa ilişkin hiç bir belirti olmayabilir. Yukarıda da değinmiş olduğumuz bazı belirtiler ise kanser dışı hastalıklara ait olabilir. Onun için bu tür belirtileri olan hastaların mutlaka bir uzman bir doktora muayene olması gerekir.

Hastalığın kesin teşhisi için bazı tetkikler yapılır.

Konstrast ilaçlı film çekilmesi: Filmle ince bağırsakta ilacın girmediği boşluklar görülebilir.

Tomografi: Bilgisayarlı tomografi aracılığıyla incebağırsaktaki tümörlere ait kitleler daha iyi görülebilir.

Anjiografi: Bu yöntemle incebağırsaktaki damarlarının normal dışı dağılımı, kontrast ilacın zayıf  birikimi ile tümörlü kitlenin bulunduğu bölgedeki kontrast ilacın zayıf hareketi görülebilir.

Anjiografi, karaciğer tümörlerinin metastazının belirlenmesinde en önemli testtir.

İncebağırsak kanserinde tedavi

İncebağırsak tümörleri de diğer pek çok kanser türünde olduğu gibi iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İncebağırsakta iyi huylu tümörler, bağırsağın o bölümü ameliyatla alınması ile tedavi edilir.

Kötü huylu tümörlerde ise durum biraz farklıdır. Bölgesel lenf bezleri ile tümörün bulunduğu bölgenin daha geniş olarak ameliyatla alınması gerekir.

Kötü huylu tümörlerin onikiparmak bağırsağında görülmesi durumunda ilgili bağırsak, pankreasın baş kısmı ile birlikte tamamen alınır. Karaciğer metastazı ile oluşan karsinoid tümörleri ve buna bağlı karsinoid sendromu belirtilerini önlemek için karaciğerdeki tümörün alınması gerekiyor. Tümörün ameliyatla alınamaması durumunda ise kemotepapi ile birlikte karaciğerdeki damarların pıhtı ile tıkanması ya da karaciğer atardamarının bağlanması, tedavi yöntemi olarak önerilmektedir.
Radyoterapi, lenfoma gibi tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

NOT: Bu içerik Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verileri yararlanılarak hazırlanmıştır. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder