bağlantı reklamı

29 Nisan 2016 Cuma

Kan kanseri (lösemi) belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir?

Bütün kanser türlerinde olduğu gibi kan kanseri (Lösemi), kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların kontrol dışı çoğalması ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Çok sayıdaki kötü huylu (malign) hücrenin ilik hücrelerinin yerini almasıyla hasar oluşur. Bu durumun sonucu olarak kanın pıhtılaşmasını sağlayan plateletler ile lökositlerin sayısı azalır.

 Vücut savunmasının azalması bir takım problemleri beraberinde getirir. Lösemi hastasında kanamalar yoğunlaşır, hastaların enfeksiyon kapma riskleri artar. Hastalığın ileri aşamalarında ise kırmızı kan hücrelerinin eksikliğine bağlı olarak anemi görülür ve bu da nefes darlığına sebep olur.

Kan kanseri belirtileri

Kan kanseri (lösemi) farklı pek çok belirtisi vardır. Bunlar alyuvar yapımındaki azalma sebebiyle anemi olarak bilinen kansızlık, akyuvar azalmasına bağlı olarak enfeksiyona yatkınlık, mikrobik hastalıklar ve ateş; kan pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin azalmasına bağlı olarak da burun kanaması, diş eti kanaması, cilt altı kanaması gibi kanamalı rahatsızlıklar oluşur.

Ciltte sık sık yaralanmalar meydana gelir ve kesik sebebiyle oluşan kanamalar da trombosit eksikliğine bağlı olarak güçlükle durdurulabilir. Kan hücrelerindeki bu hızlı değişim sebebiyle hastalarda kilo kaybı ve terleme de görülür. Dalak büyümesi ve lenf düğümlerindeki şişlikler de görülen diğer belirtilerdir. Karında şişkinlik hissi de vardır. Hastalığın ilk evrelerinde nezle ve diğer pek çok hastalıkta görülen halsizlik, kemik ve eklem ağrıları, baş ağrısı da görülebilir.

Ancak bu belirtilerden biri veya bir kaçının olması lösemi olduğunuz anlamına gelmez. Bu tür rahatsızlığa rahip olan kişilerin uzman bir doktora muayene olması gerekir.

Kan kanserinde (lösemi) tanı konması

Yukarıdaki belirtileri taşıyan bir hastanın doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Kan kanseri tanısı kan testleri ile netleştirilir. Kan testinden sonra kemik iliği biyopsisi ve genetik testler yapılabilir. Şu an için kan kanserinden (lösemi) korunmanın bir yöntemi yoktur.

Kan kanserinde tedavi süreci

Hastalığın tedavisine yönelik bilimsel çalışmalar devam ediyor. Son yıllarda önemli aşamalar da kaydedilmesine rağmen hastalığın sebebi henüz anlaşılamadığından, sebebi ortadan kaldırmaya yönelik tedavi henüz yapılamamaktadır. Mevcut tedavi yöntemleri ise ortaya çıkan kötü (habis) huylu hücreleri yok etmeye yöneliktir. Bunun için uygulanan yöntemler ise hastanın durumu, hastalığın tipi ve safhalarına göre değişmektedir. Duruma göre radyasyon tedavisi, çeşitli kanser ilaçları, immünoterapi denen bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yönelik tedavi ve kemik iliği nakli başlıca tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Tedaviye için deneme aşamasında olan farklı metotlar da bulunuyor.

Tedavi yöntemleri ile hastalık atlatılabilmektedir ancak bazen kısa bazen de yıllar sonra yeniden hastalık nüksedebilmektedir.

Lösemiye ilişkin genel bilgiler

Kan kanseri (lösemi) akut lösemi ve kronik lösemi olmak üzere ikiye ayrılır ve bunların her birinin de alt sınıflandırmaları vardır. Genel olarak kan kanseri tüm kanser hastalıklarının yüzde 2’sini oluşturur ve kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen bir hastalık türüdür. Beyaz ırkta, diğer ırklara göre görülme oranı da yine daha yüksektir. Yetişkinlerde, çocuklara göre görülme oranı daha yüksek olan kan kanserinde risk yaş ilerledikçe daha da artar. Çocuklar da 4 yaş altında daha sık görülen hastalığın genetik özelliği üzerinde durulmaktadır. Hastalığın genetik geçişiyle ilgili bazı belirtiler olmasına rağmen bilimsel olarak henüz netlik kazanmamıştır.