bağlantı reklamı

26 Nisan 2016 Salı

Kanser nedir?

Kanser; kimyasallar, virüsler, tütün ürünleri veya aşırı güneş ışını gibi farklı çevresel etkenlere bağlı olarak oluşan DNA hasarı sonucu, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek çoğalması durumunun ortaya çıkardığı bir rahatsızlıktır ve vücudun farklı organlarında görülebilen, 100'den fazla hastalık grubunun genel adıdır.
Sağlıklı bir vücut döngüsü için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve daha fazla hücre üretmesi gerekir. Yani hücrelerdeki bölünme normal bir süreçtir ve sağlıklı bir hücrenin ne kadar bölünebileceği bellidir. Bu sayı gerçekleştiğinde ise, apoptosis adı verilen yani hücrenin programlı ölümü gerçekleşir. Ancak bazen ihtiyaç olmadığında da hücre üretimi devam eder. Kontrol dışı yaşanan bu süreç kanser hastalığının da başlangıcını oluşturur.

Kontrolsüz bölünen hücreler kanseri oluşturur

Bağışıklık sistemi sürekli vücudu tarayarak, kanserli hücreleri yok eder. Bağışıklık sisteminin bu işlevini yerine getirememesi ise kansere sebep olur. Kontrolsüz bölünerek çoğalan kanser hücreleri bir araya gelerek tümörleri oluşturur. Tümörler ise dokuları sıkıştırabilir, içlerine girerek tahrip edebilirler. Kanser hücreleri kan ve lenf yoluyla vücudun başka organlarına da yayılabilir. Bu aşama ise tedavi sürecini zorlaştırır.

Kanser hücrelerinin büyüme hızı ve yayılma biçimi farklıdır

Kanser hastalıkları, ortaya çıktıkları organ ve yapılan incelemedeki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar.  Her kanser türü veya tipi aynı gelişim sürecini göstermez. Farklı tipteki kanserlerin büyüme hızları ve yayılma biçimleri de farklıdır. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, bunların tamamı hücrelerin kontrolsüz bölünerek çoğalması ile başlar. Tedavi edilmemesi durumunda ise yaşamı olumsuz yönde etkiler ve insanın ölümüne dahi sebep olabilir.

Tümörler ikiye ayrılır

Kanser hücreleri tümörleri oluşturur. Tümörler ise iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu tümörler kanser olarak nitelenmez ve genel olarak cerrahi operasyonla alınırlar. Genel olarak tekrarlamayan bu kitleler, vücudun farklı organlarına da yayılmazlar ve nadiren hayatı tehdit ederler. 

KANSER ÇEŞİTLERİ