bağlantı reklamı

6 Nisan 2016 Çarşamba

Kolposkopi nedir? Kolposkopi niçin ve nasıl yapılır?

Kolposkopi, büyüteçli bir alet yardımıyla rahim ağzının gözlenmesi ve incelenmesi işlemidir. Bu işlem rahim ağzı, vagen veya vulvanın ayrıntılı incelenmesi için yapılır. Işıklı bir alet olan kolposkop ile rahim ağzının görüntüsü büyütülür.
 Kolposkopi nasıl yapılır?

Hasta kadın doğum masasına sırt üstü yatar ve kolposkop vagen bölgesine yerleştirilerek rahim ağzının rahat görülmesi sağlanır. Rahim ağzındaki akıntıların giderilmesi için tuzlu su kullanılır ve daha sonra bölgeye özel bir sıvı uygulanır. Eğer sorunlu bir doku veya hücre varsa bu sıvının yardımı ile sözkonusu sorunlu alanlar beyaz renge dönüşür. Doktor böylece beyaz renge dönüşen bu hücreleri incelemeye alır, gerek duyulması durumunda bölgelerden parça alarak incenlemek üzere patolojiye gönderir. Bu işlem genellikle yarım saat sürer.

Niçin Kolposkopi Yapılır?

Kolposkopi, hücre ve dokulardaki sıra dışılıkların tespiti ve rahatsızlığın teşhisi için yapılır. Kolposkopi aracılığıyla özellikle rahim ağzı kanserlerinin erken evrelerde teşkisi sağlanabilir.

Kolposkopi çok ağrılı bir işlem değildir. Ancak biyopsi (parça) alımı olursa hafif ağrı hissedilebilir. Doktorunuz kolposkopi yapmaya karar vermişse eğer öncesinde kolposkopiye hazırlanmanız gerekir. Peki kolposkopiye nasıl hazırlanılır? İşlem öncesi idrar torbasının ve bağırsakların boşaltılması işlemin rahat yapılabilmesi için önerilmektedir. Operasyon öncesindeki 24 saat içerisinde vajinal ilaç kullanılmaması, tampon uygulanmaması ve cinsel ilişkide bulunulmaması da gerekmektedir.

Pek çok kadın "kolposkopi çocuk sahibi olmamı engeller mi?" endişesi taşıyor.

Uzmanlara göre bu işlemin çocuk sahibi olmaya her hangi bir engeli bulunmuyor. Biyopsi alınsa dahi bu çok küçük bir parça olduğu için hamileliği engelleyici bir etkisi yok. Ancak kolposkopi yaptıracak hamilelerin veya hamile olma ihtimali olanların bunu doktorlarına bildirmeleri gerekir.

Kolposkopiden sonra en az iki gün devam eden koyu renkli bir akıntı olabilir. Doktorun bildireceği süre içerisinde tampon uygulamasında bulunulmaması ve cinsel ilişkiden uzak durulması da gerekmektedir.

Kolposkopiden sonra aşırı kanama, karın ağrısı, ateş, titreme, kötü kokulu vajinal akıntı olması durumunda doktora başvurmak da hastanın sağlığı açısından önemlidir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder