bağlantı reklamı

8 Nisan 2016 Cuma

Mide kanseri belirtileri ve tedavisi

Mide kanseri hızlı gelişen bir kanser türüdür. Genellikle ülser şeklinde başlar, çevre organ lenf bezlerine sıçrayabilir. Mide tümörü, midenin dış tabakasının içinde büyüyerek pankreas, özefagus veya bağırsağa doğru uzanabilir. Mide kanseri hücreleri kan yoluyla karaciğer, akciğerler ve diğer organlara yayılabilir.

Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen kanser hastalığı, en sık 50-60 yaşlarında görülüyor.

Mide kanseri belirtiler

Mide kanseri genellikle geç belirti verir. Midede belli belirsiz bir rahatsızlık hissi ile başlar. Hastalığın ileri evrelerinde ise kilo kaybı ve karın ağrısı görülür. İştahsızlık, yutma güçlüğü, halsizlik, mide bulantısı, kusma, midede şişkinlik hissi diğer belirtilerdir. Kan tükürme sık rastlanan bir belirti değildir ancak gizli kanama görülür. Hastaların bazılarında karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi ilerlemiş hastalık bulguları görülebilir. İleri evrelerde sol köprücük kemiği üstü lenf bezi büyümesi ele gelebilir. Bu belirtiler çoğunlukla kanser dışı ülser, gastrit ve enfeksiyon gibi diğer sağlık problemlerinden kaynaklanır. Bu tür şikayeti olanların uzman bir doktora muayene olması gerekir.

Mide kanserinde tanı

Mide kanserinde temel tanı aracı endoskopidir. Bu yöntemle mide iç yüzeyi tamamen görülür ve şüpheli alanlardan biyopsi alınarak incelenir. Endoskopi ve biyopsi ile mide karsinomlarının yüzde 95’den fazlası tanımlanabilir. Tanı kesinleştikten sonra hastalığın derecesinin belirlenmesi için bilgisayarlı tomografi, MR, abdominal ultrasonografi ve endosonografi yöntemlerine başvurulur. Diğer bir yöntem de laparaskopidir.

Mide kanserinde risk durumları

Mide kanserinin kesin bir sebebi yoktur ancak yaş, cinsiyet, ırk ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir.

Mide kanserinde tedavi yöntemleri

Mide kanserinin tedavisi cerrahi, kemoterapi ya da radyoterapi yöntemi ile yapılır. Bu yöntemlerden hangisinin veya hangilerinin seçileceği ise genelde tümörün büyüklüğü ve yerleşim yeri ile hastalığın evresi, kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder