bağlantı reklamı

26 Mayıs 2016 Perşembe

Eksternal ışın tedavisi nedir, nasıl yapılır?

Eksternal radyoterapi ya da diğer ismiyle dışarıdan ışın tedavisi, kanser hastalarının tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Önce radyasyon uygulanacak bölge geçici olarak bir boya ile işaretlenir ve o bölgeye günlük tedavi uygulanır. Tedavi sırasında sağlıklı hücreleri radyasyondan korumaya yönelik tedbirler de alınır.

 Hastaya tedavi dozu bir sefer de değil bölünerek uygulanır ve bu süre yaklaşık 1 ay sürer. Her gün hastaneye giden hasta tedavisini özel bir odada alır. Tedavi süresi yaklaşık 5 dakikadır. Tedavi sırasında hasta odada yalnız başına kalır ancak bir radyoterapi uzmanı tarafından sürekli gözlem altında tutulur. Gerektiğinde kapalı devre sistemi ile hastayla iletişim kurulur ve olağandışı bir durumda da anında müdahale edilir.

Peki eksternal radyotepari ağrılı mıdır?

Eksternal radyotepari ağrısız bir tedavi yöntemidir. Hasta ışınların vücuduna girişini hissetmez. Tedavinin istenen noktaya uygulanması önemlidir. Bunun için tedavi sırasında hastanın hareketsiz durması önemlidir. Gerekirse hasta bunun için farklı araçlarla desteklenir.

Hasta tedavinin ardından radyoaktifmidir diye bir soru akla gelebilir.

Tedavinin ardından hasta radyoaktif değildir. Diğer insanlarla etkileşim kurmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yakınlarıyla birlikte oturabilir, sohbet edip onlara sarılabilir.

Eksternal radyoterapi tedavi süresi ve dozu…

Hastalara uygulanacak radyasyonun dozu, hastanın yaşı, kanserli tümörün büyüklüğü ve ışın tedavisine karşı duyarlığı, hastanın tedaviyi kaldırabilme kapasitesi, ışın tedavisi yapılacak bölgenin büyüklüğü ve tedavi sonrası beklenen yaşam kalitesine göre değişmektedir.

Radyoterapi ışın tedavisi 1-1.5 aylık bir dönemi kapsar ve bu süre içerisinde hastaya 6-7 bin santigrey ışın dozu verilir. Bu doz, her gün 25-30 kez yapılan bir işlemle her seferde 180-200 santigrey doz ışın şeklinde hastaya verilir.

Peki dozun tamamı niçin tek seferde verilmiyor?

Bunun sebebi radyasyondan korunan ya da hasarı gideren kanser hücrelerinin bir sonraki doz ile tekrar yok edilmesidir. İkinci önemli husus ise tümörün çevresinde hasar gören normal dokulara kendisini tamir etmesi için zaman tanımaktır.

Eksternal radyoterapinin yan etkileri

Eksternal radyotepari tedavisinin bazı yan etkileri görülebilir. Ancak bu herkes için geçerli değildir. Yan etkiler, ışınlanan dokunun özelliği, dokunun büyüklüğü, kullanılan doza, ışınlama süresine, hastanın özelliklerine bağlı olarak hastadan hastaya değişiklik gösterir. Bazı hastalarda herhangi bir yan etki görülmez. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder