bağlantı reklamı

27 Mayıs 2016 Cuma

Makat (anüs) kanseri belirtileri ve tedavisi

Makat ya da anüs kanseri kalın bağırsak ya da kolon kanserinden farklı bir tür olarak gelişir. Kanser hücreleri makat üzerinde gelişebilir. Belirtileri daha çok hemoroit ve makat çatlağı rahatsızlıkları belirtileri ile aynıdır. Makat kanserinin belirtileri arasında kaşıntı, ağrı, makattan kan gelme, makat çevresinde bezeler, mukus akıntısı, dışkı çapında sıra dışı değişim yer alır.

 Ancak biraz önce de ifade etmiş olduğumuz gibi bu belirtiler daha yaygın olarak diğer rahatsızlıkların da belirtileri arasında yer alır. Onun için belirtilen rahatsızlıklardan biri veya birden fazlası mevcut olan kişilerin mutlaka bir doktora muayene olması gerekir.

Makat kanserinin nedenleri nelerdi?

Genel olarak kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve bir araya gelerek tümörleri oluşturması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. En önemli nedenleri arasında beslenme alışkanlıkları gösterilmektedir.

Uzmanlar aşırı tüketilen yağlı yiyecekler ile kırmızı et, yüksek kalorili yiyecekler ve alkol alımının makat kanserine yakalanma olasılığını artırdığı üzerinde durmaktadır. Sigara tüketiminin de makat kanserine yakalanma olasılığını arttırdığı belirtilmektedir. Ayrıca genetik yatkınlık yani ebeveynlerden birinin bu kanser türüne yakalanmış olması riski artırmaktadır. İltihabi bağırsak rahatsızlıklarına yakalanan kişilerin de daha riskli grup içerisinde yer aldığı ifade ediliyor. Farklı bir kanser türüne yakalanan kişilerde de görülme oranı diğerlerine göre daha yüksek.

Makat kanserine yakalanma oranı yaş ilerledikçe daha da artmaktadır.

Ayrıca cinsel tercihlerin de hastalığa yakalanmada etkili olduğu belirtilmektedir. Cinsel yolla bulaşan Human Papilomavirus (HPV) virüsünün makat kanserine neden olduğu ifade ediliyor. Onun için eşcinseller ile anal cinsel ilişki tercihinde bulunan kadınlar da kanserin bu türü için daha riskli kişiler olarak görülmektedir.

Makat kanserinin tedavisi

Makat kanseri tedavisi diğer pek çok kanser türünde olduğu gibi benzer yöntemler kullanılarak yapılabilmekte ve etkili sonuç vermektedir. Bu yöntemlerin başında cerrahi müdahale geliyor. Tümör, genel olarak başkaca bir tedavi yöntemine gerek duyulmadan cerrahi operasyonla alınmaktadır. Ancak bunun için erken teşhis oldukça önemlidir ve erken teşhiste bu yöntem geçerlidir. Küçük çaplı operasyonlarda makat kasları zarar görmeden işlem tamamlanır. Ancak tümörün yayılması durumunda makat kasları ve bölgedeki dokular tamamen alınabilir. Böyle bir durumda hacet giderme karın duvarına açılan bir delik yardımı ile gerçekleştirilir.  

Makat kanserinde radyasyon terapisi ve kemoterapi

Radyoterapi ve kemoterapi yani ışın ve ilaç tedavisi kanser hastalıklarının genelinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Makat kanserinde ağır yan etkileri olduğu için bu iki yöntem çok tercih edilmemektir. Ancak ilerlemiş veya ilerleme ihtimali olan tümörlerin yok edilmesi için tercih edilen iki yöntemdir. Radyoterapi ve kemoterapi ile sonuç alınamayan durumlarda ise yukarıda belirtilen cerrahi operasyona başvurulur ve kas ve makat çevresindeki dokular alınır.

Makat kanserini önlemek için ne yapılabilir?

Beslenme kültürü ve beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi önemlidir. Uzmanlar makat kanserinin de içinde olduğu sindirim sistemlerine ilişkin kanser veya diğer rahatsızlıklardan korunmak için lifli gıdaların tüketilmesini önermektedir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi makat kanserine cinsel yolla bulaşan HPV adı verilen virüs sebep olmaktadır. Onun için anal cinsel ilişkiden kaçınmak ya da korunmak makat kanserine yakalanma riskini azaltacaktır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder