bağlantı reklamı

18 Mayıs 2016 Çarşamba

Melanoma kanseri belirtileri ve tedavisi…

Melanoma kanseri cilde rengini veren melanositlere bağlı gelişen bir tümördür. Cilde rengini veren melanin pigmenti melanositler tarafından üretilir. Melanoma bazal hücreli ve yassı hücreli cilt kanserlerine göre daha agresif bir yapıya sahiptir. Erken evrelerde teşhis edilip tedavi edilirse iyi sonuç verebilir ancak bu süreçte tedavi edilmezse yayılma eğilimi bulunur.

 Melanoma kanseri diğer cilt kanserlerine göre daha nadir görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen sonuçları itibariyle daha ciddi bir rahatsızlıktır. Cilt kanserlerinin sadece yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen ölüme en fazla neden olanıdır. Erkeklerde, omuz ve kalçalarda veya baş ve boyunda daha sık görülür. Kadınlarda ise erkeklerin aksine kol ve bacaklar daha yoğun ortaya çıktığı yerlerdir.

Melanoma kanseri belirtileri

Melanoma kanserinin bazı belirtileri vardır. Siğil veya benlerin rengi ve boyutlarında değişiklik gösterir ve birden fazla renge sahip olabilir. Sınırları düzensizdir ve kanama gösterebilir. Yeni siğillerin ortaya çıkması da bir belirti olarak kabul edilir.

Melanomada görülen bazı bulgular, diğer bazı rahatsızlıklarda da görülebileceğinden bu tür belirtilere sahip olan bir kişinin uzman bir doktora muayene olması önerilir.

Melanomada tanı konması

Melanomada kesin tanı biyopsi alınarak ve alınan parçanın patalojide incelenmesiyle konur. Melanoma diğer organlara yayılabilir. Bu yayılma, komşuluk, lenf damarları ya da kan damarları yoluyla olabilir.

Hastalığın teşhisi ve hangi evrede olduğuna yönelik, diğer pek çok kanser vakasında da olduğu üzere hastalara bazı tarama testleri uygulanır. Bunlar, lenf bezi haritalaması ve sentinel lenf nodu biyopsisi, akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografi (PET BT) ve kan, idrar örnekleri alınarak laboratuar ortamında yapılan testlerden oluşur.

Melanoma kanseri tedavisi

Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi melanoma kanserinde de temel tedavi yöntemleri cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve biyolojik tedavidir.

Melanom kanserinde cerrahi tedavi diğer cilt kanserlerinin tedavisine göre farklıdır. Yöntem tümörün evresine göre değişebilir. Tümör, normal doku ile birlikte cerrahi müdahale ile çıkarılabilir. Ancak melanoma lenf bezlerine yayılmışsa operasyon da biraz değişir lenf adenektomi adı verilen bir yöntemle lenf bezleri de çıkarılır.

Kemoterapiyle tedavi yönteminde damar yolu ile ilaçlı tedavi uygulanır. Kemoterapi tedavisinde hipertermik izole ekstremite denilen kol ve bacaktan uygulanan bir yöntemle de kemoterapi tedavisi uygulanabilir.

Biyolojik tedavi de melanoma da kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde kanserle mücadelede kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Tedavi yöntemlerinden hangisinin tercih edileceğine kanserin hangi evrede olduğu belirlendikten sonra karar verilir.

Melanoma ilk evrede ise tümörün cerrahi bir operasyonla alınması önerilir. Dördüncü evredeki rahatsızlık için ise daha çok hastanın acılarını azaltmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedaviler uygulanır.

Tedaviden sonra da kontrollerin devam etmesi gerekmektedir. Uzmanlar 1 mm’den ince melanomlarda yılda bir kez doktor kontrolü önerilmektedir. Daha kalın melanoma sahip olanların ise 6 aylık periyotlarla kontrolden geçmesi gerekiyor.

Melanoma tanısı konan hastaların, vücutlarını kontrol etmeleri, bir şişlik veya değişiklik görmeleri durumunda doktora başvurmaları önerilmektedir. Geçmeyen ağrı, öksürük, iştahsızlık ve güç kaybı gibi durumlarda da uzman bir doktora muayene olmak gerekir.

Melanoma tedavinin ardından yeniden nüksetme ihtimali bulunmaktadır.

Melanoma için risk faktörleri

Melanoma için bazı risk farktörleri bulunmaktadır. Fazla güneş ışığına veya doğal olmayan ultraviyole ışığına maruz kalma melanomada risk oluşturur. Vücutta çıkan siğiller, ailede melanoma kanserine yakalanan kişilerin bulunması da hastalığın görülme oranını düşük de olsa artırmaktadır. Beyaz ırka mensup olup 20 yaşın üzerinde olanlar ile kızıl, sarışın ve mazi gözlülerin de melanomaya yakalanma olasılıkları diğerlerine göre daha yüksek olduğu verileri vardır.

Not: Bu metin melanoma kanseri ile ilgili genel bilgi içerir. Belirtilerden biri veya birden fazlasına sahip olan kişilerin mutlaka bir uzman doktora muayene olması gerekir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder