bağlantı reklamı

20 Temmuz 2017 Perşembe

Türk bilim adamları kanser tedavisi için CAR-t hücresi üretti

car-t hücresi üretildi
Bilim adamları, Türkiye'de ilk kez genetiği değiştirilmiş hücre üretti. CAR-t adı verilen hücre, ileri evre lenfoma, miyeloma gibi 20 ayrı kanser türünde yaşam süresini 6 yıla kadar uzatıyor.

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "3 ila 6 ay arasında yaşamını yitirecek insanların yüzde 95’inin 3 yıl yaşaması demek şimdiki adıyla mucize" dedi.

Kanser tedavisinde 1980'li yıllardan beri bağışıklık hücreleri kullanıyordu ama yeterince başarılı olunamıyordu.

Kanser hücresinin kendi bağışıklık hücresine saldırmasında bir kod olduğunu ve tümörün bu kodla korunduğunu belirten Ovalı, “Siz ne yaparsanız yapın kanser size ait bir hücre olduğu için bağışıklık hücrenizin ona saldırması bir yere kadar oluyor" diyor.

Bilim adamları bu defa hücrelerin genetiğini değiştirerek bu kodu kırmayı denedi ve başarılı oldu.

Ovalı elde edilen sonucu şu şekilde anlattı: "Burada yaptığımız şey o genetik kodu kırmak ve yeni bir kod yüklemek ve  bundan sonra kendi bağışıklık hücrelerimiz kanseri sanki bir mikropmuş gibi bir virüsmüş gibi görüyor ve durdurulamaz bir şekilde saldırıyor."

Peki tedavi nasıl oluyor?

Tedavi için, hasta önce iki gün kemoterapi görüyor. Daha sonra virüs içine hapsedilen hücreler kan yoluyla hastaya veriliyor.

Hastanın 22 gün sonra yepyeni bir hayata kavuştuğunu belirten Ovalı, “Çünkü 22 gün sonra bütün reaksiyonlar bittikten sonra tümörü kontrol etme olasılığı yüzde 95. Yeni bir tedaviye ihtiyacınız yok en azından bu süreç içerisinde" diyor.

Bu hücrelerin en önemli özelliği ise insan bedeninde sürekli yaşamaları ve gerektiğinde harekete geçmeleri.

CAR-t ile tedavi en geç iki sene içinde uygulamaya girecek. 2-3 sene bekleyemeyecek hastalar için ise erken ulaşım programı söz konusu olabilecek.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder