bağlantı reklamı

3 Nisan 2018 Salı

Kanser tedavisinde doğru bilinen yanlışlar


kanser tedavisi
Kanser tedavisinde önemli bir yere sahip olan radyoterapi sürecinde vücutta radyasyon birikmediği için hasta ışın yani radyasyon yaymaz. Peki radyoterapi görenler yıkanabilir mi, kanser hastaları şeker tüketmeli mi, zerdeçal kansere iyi gelir mi? İşte radyoterapi ve kanser tedavisi hakkında doğru bilinen yanlışlar.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof.Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser tedavisinde başarılı sonuçlar alınmasında medikal onkoloji, radyoterapi ve doğru beslenmenin önemine işaret etti. Tedavi sürecinde yanlış bilgilerin tedaviyi olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Esra Kaytan  Sağlam, birçok kanser türünde tedavinin önemli bir parçasının radyoterapi olduğunu söyledi.

Radyoterapi konusunda doğru bilinen yanlışlar bulunduğunu belirten Prof.Dr. Esra Kaytan  Sağlam, radyoterapi alırken hastanın çevreye radyasyon yayıp yaymadığının en çok karşılaştıkları sorulardan biri olduğunu belirtti.

RADYOTERAPİ GÖRENLER IŞIN YAYAR MI?

Prof. Dr. Esra Kaytan  Sağlam, "Radyoterapi sırasında vücutta radyasyon birikmez. Bu nedenle hastalar radyoaktif değildir, yani ışın yaymaz. Nükleer tıp bölümü tarafından kullanılan PET/BT, sintigrafi gibi tetkiklerde ve radyoaktif iyot tedavilerinde, vücutta radyasyon birikir ve bunların uygulandığı kişiler ışın yayar. Ancak radyoterapide böyle bir durum söz konusu değil. Yani radyoterapi seansı alındıktan sonra kişi gönül rahatlığıyla yakınlarının yanında durabilir" diye konuştu.

RADYOTERAPİ GÖRÜRKEN YIKANILIR MI?

Prof.Dr. Esra Kaytan Sağlam, "Radyoterapi sürecinde yıkanılmaması gerektiği"ne ilişkin söylenenleri, "bilgi kirliliği" olarak niteleyerek şöyle devam etti:

"Bu, radyoterapi sahalarının vücut üstüne çizildiği zamanlardan kalma yanlış bir inanıştır. Rahatlıkla banyo yapılabilir. Kişinin üzerine marker denilen işaretler yapıştırıldıysa onların bulunduğu noktalara dikkat etmek ve çıkarmamak uygun olacaktır. Özellikle radyoterapi alan bölgelerin sert bir şekilde sabunlanmaması ya da keselenmemesi cildinizin tahriş edilmemesi açısından önemli. Ilık duş alınması terle beraber gelişebilecek reaksiyonları önlemede faydalı olup özellikle önerilir."

KANSER HASTALARI ŞEKER YEMELİ Mİ?

Prof.Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser tanısı konulan hastaların asla şeker yememesi gerektiğine ilişkin değerlendirmeler konusuna da açıklık getirerek "Alman bilim adamı Otto Warburg'un 1931 yılında Nobel ödülü alan çalışması, kanserli hücrelerin yapısının sağlıklı hücreninkinden farklı olarak 3-5 kat daha fazla şeker kullandığını ortaya koymuştur. Buradan çıkan sonuçla 'Kanserli hücreler şeker tarafından beslenmektedir' düşüncesi hastaları sıfır şeker kullanmaya yöneltmiş ve konu aşırı stres yaratır hale gelmiştir" dedi.

Devamını okumak için TIKLAYIN

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder