bağlantı reklamı

19 Aralık 2017 Salı

3D teknolojisiyle kanser ameliyatı...

Türk bilim insanları tarafından, ameliyat kararında zorlanılan kanserli hastalarda organ içinde yerleşen tümörü, gerçeğine uygun şekilde gösteren 3 boyutlu (3D) plastik prototipler geliştirildi.

7 Aralık 2017 Perşembe

Prostat kanserinin tedavisinde immünoterapi dönemi

prostat kanseri, immünoterapi
ABD'de yürütülen çalışmada, erkeklerde en sık görülen kanserler arasında ikinci sırada yer alan prostat kanserinde, bağışıklık sisteminin kullanılmasını sağlayan "immünoterapi" yönteminin, özellikle kemik metastazı olan hastalarda etkin bir tedavi olduğu gösterildi.

5 Aralık 2017 Salı

Tümör baskılayıcı genin mutasyonu kansere neden oluyor

kanser
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaprak Üstün, BRCA 1-2'nin tümör baskılayıcı bir gen olduğunu söyledi.

30 Kasım 2017 Perşembe

Uykusuzluk kanser riskini artırıyor

Uyku Derneği (UYKUDER) Nöroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Pelin, uykusuzluğun obeziteyi, obezitenin de kanser riskini artırdığını belirtti.

15 Kasım 2017 Çarşamba

Kanser hastalığında ömür uzatan ilaç...

akciğer kanseri, ömrü uzatan ilaç
Yıldız Teknopark içerisinde faaliyet gösteren bir firma tarafından geliştirilmeye devam edilen "damar yoluyla alınan bir ilaç molekülü" ile akciğer ve pankreas kanseri hastalarına ömür uzatan terapi uygulanabileceği bildirildi.

19 Ekim 2017 Perşembe

Demir eksikliği kanser belirtisi olabilir

Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Özer, "Demir eksikliği olanların yüzde 4-5'indeki neden, mide bağırsak sisteminde kanser varlığıdır. Onun için tedavi öncesi bunun değerlendirilmesi gerekir" dedi.

21 Eylül 2017 Perşembe

Beyin tümörü tedavisinde önemli keşif

beyin tümörü, beyin kanseri,
Bazı agresif beyin kanseri tümörlerinin, sinir hücreleri tarafından üretilen bir moleküle erişimlerinin engellemesi durumunda büyümeyi durdurduğu keşfedildi.

8 Eylül 2017 Cuma

Kanseri 10 saniyede teşhis eden cihaz

Bilim adamları, kanserli hücreleri 10 saniye içinde saptayan kalem büyüklüğünde cihaz üretti.

ABD'deki Teksas Üniversitesinde yapılan ve Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kanser hücrelerinin hızlı büyüme ve yayılma dürtüsünden yararlanarak kanser tespitleri yüzde 96 oranında doğru olan bir cihaz geliştirdi.

1 Eylül 2017 Cuma

Yürüyüş, meme kanserine bağlı ölümleri azaltıyor

yürüyüş
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Engin Üstün, meme kanseri tedavisi görmüş kadınların, kanserin tekrarlamasını önlemek için yaşam tarzlarını değiştirmesi gerektiğini belirterek, "Günlük 30 dakika yürüyüş yapmak hem insülin hem de östrojen düzeylerini azaltarak meme kanserine bağlı ölümü yüzde 50 oranında azaltmaktadır" dedi.

24 Ağustos 2017 Perşembe

Sokak lambaları meme kanseri riskini artırıyor

meme kanseri
Araştırmalar, geceleri fazla aydınlatılan semtlerde yaşamanın kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini artırdığını ortaya çıkardı.

17 Ağustos 2017 Perşembe

Kansere ev yoğurdu tavsiyesi

yogurt
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, ev yoğurdunun çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olduğunu belirterek, "Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir" dedi.

Tiroit kanserinde doğru bilinen yanlışlar

tiroit
Bilinenin aksine iyottan fakir besinler tüketilmesi Türkiye'de görülme sıklığı yüksek tiroit kanserine yol açmıyor, biyopsi yapılması hastalığın yayılmasına neden olmuyor. Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Can Atalay, yaptığı açıklamada, tiroit bezinin boynun ön kısmında, nefes borusunun önünde bir organ olduğunu belirterek, bu bezin, tiroit hormonu salgılama işlevi üstlendiğini söz konusu hormonun ise vücuttaki bütün hücrelerin çalışma hızını ayarlama görevi bulunduğunu söyledi.

20 Temmuz 2017 Perşembe

Türk bilim adamları kanser tedavisi için CAR-t hücresi üretti

car-t hücresi üretildi
Bilim adamları, Türkiye'de ilk kez genetiği değiştirilmiş hücre üretti. CAR-t adı verilen hücre, ileri evre lenfoma, miyeloma gibi 20 ayrı kanser türünde yaşam süresini 6 yıla kadar uzatıyor.

Kanser 50 yılda çözülmüş olacak

doç. dr. bülent özpolat
Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özpolat, kanser tedavisiyle ilgili son yıllarda artan araştırmaların bu konuda büyük mesafe kat edilmesini sağladığını belirterek, "Kanser 50 yıl içinde çözülmüş olacak" dedi.

Pap-Smear Testi nedir, nasıl yapılır?

pap-simear, rahim ağzı kanseri
Papanikolaou testi veya Papanicolaou testi, George Papnicolaou tarafından adlandırılmış ve rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan bir testtir. Rahim ağzında kanser veya kanser öncesi değişiklikleri taramada uygulanır. Kanser öncesi hücreler rahim ağzının tam yüzeyindedir. Bu tarama testiyle buradan alınabilirler ve incelenebilirler.

13 Temmuz 2017 Perşembe

Anksiyete bozukluğu nedir?

aksiyete
Anksiyete; nedeni bilinmeyen, içten gelen, belirsiz, korku, kaygı, sıkıntı, kötü bir şey olacakmış duygusudur. Bu duygu kısa süreli ya da anlık olmaktan çok; içten ya da dıştan gelen tehlike veya tehlike beklentilerine karşı oluşan ve süregiden bir tepkidir ve çoğu zaman kişinin işlevselliğini bozar.

1 Temmuz 2017 Cumartesi

Beslenme alışkanlıklarının kansere etkisi

Kanser, çağın en önemli hastalıklarından biri… Bilim dünyası hastalığın tedavisi üzerine çalışıyor… Ancak önleyici çalışmalar da önemli… Peki kansere ne sebep oluyor? Beslenme alışkanlıklarının kanser oluşumundaki etkisi nedir?

6 Haziran 2017 Salı

Kan testiyle kanser tedavisi

Bilim insanları kanseri 10 yıl önceden tespit edecek bir kan testi geliştiriyor. Kanserden ölümlerin bu sayede yarı yarıya azalacağı umut ediliyor.

Kanser tedavisinde umut veren yöntem...

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinden Doç. Dr. Nalan Babacan, kanserde immüno-onkolojik tedavisinin umut verdiğini belirtti. Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedavilerin günümüze dek kanserle mücadelede temel ve klasik tedavi yaklaşımları olduğunu ancak bu tedavi yaklaşımlarıyla ilerlemiş kanser hastalarının çoğunda uzun dönem genel sağ kalım ve yaşam kalitesinde olumlu gelişme yakalanmasının zor bir hedef olduğunu ifade etti.

29 Mayıs 2017 Pazartesi

Kanser tedavisinde umutlandıran çalışma

Londra Imperial College Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, dünyada en fazla ölüme neden olan hastalıklardan kanserin tedavisine yeni bir bakış açısı kazandıran bir ilacın klinik öncesi değerlendirme aşamasının tamamlandığını bildirdi.

7 Nisan 2017 Cuma

Tüp mide ameliyatı sonrası pankreas kanseri riski artıyor

Uluslararası Avrasya Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, obezite tedavilerinde uygulanan tüp mide ve diğer ameliyat yöntemlerinin ardından pankreas kanseri riskinin arttığını bildirdi.

Sıcak kemoterapi nedir ve nasıl uygulanır?

Kemoterapi ve radyoterapiden fayda sağlanamayacak ileri evre ve yayılmış bazı kanser türlerinde uygulanan "Karın İçi Sıcak kemoterapi" (Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi-HİPEK) yöntemi, özellikle yumurtalık, kalın bağırsak ve mide kanseri hastalarına umut oldu.

Kanserde radyonüklid tedavisi nasıl uygulanıyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Altun, prostat kanserinde birkaç yıldır uygulanan radyonüklid tedavisiyle kanserli hücrelerin ameliyatsız şekilde öldürüldüğünü ve başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

15 Şubat 2017 Çarşamba

Kansere Samonella bakterisiyle tedavi imkanı

Bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları bir deneyde insanlarda gıda zehirlenmesine yol açan Salmonella bakterisini kullanarak kansere karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi uyandırmayı başardı.

4 Şubat 2017 Cumartesi

Kanserle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Medipol Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, çoğu kanserin ailesel geçişli olduğuna yönelik bilginin yanlış olduğunu, sadece yüzde 5-10'luk kanserin ailesel ilişkisinin bilindiğini, çoğunun sporadik ve aile ilişkisi olmadığını bildirdi.

29 Ocak 2017 Pazar

Cilt kanseri teşhisinde önemli buluş

Araştırmacılar, yapay zekanın fotoğraflar üzerinden cilt kanserini en az doktorlar kadar iyi teşhis edebildiğini tespit etti. ABD'deki Stanford Üniversitesi ve İngiltere'deki Cancer Research UK'den araştırmacılar, yapay zekanın fotoğraf üzerinden uzman doktorlar kadar doğru şekilde cilt kanseri teşhisi yapabildiğini ortaya çıkardı.

21 Ocak 2017 Cumartesi

Hayvansal yağlar prostat kanserini tetikliyor

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Bölümü'nde görevli üroloji uzmanı Engin Özbay, "Hayvanların iç ve kuyruk yağları ile tereyağı gibi hayvansal yağlı gıdalar prostat kanserini tetikliyor" dedi.

13 Ocak 2017 Cuma

Kanserin yayılması yüzde 75 engellendi

İngiliz bilim adamları, laboratuvar ortamında cilt kanserinin akciğere yayılmasını dörtte üç oranında engellemeyi başardı. "Nature" dergisinde yayımlanan çalışmada, İngiltere'nin Cambridge kentindeki Sanger Enstitüsü’nden araştırmacılar, DNA'nın hangi bölümünün vücutta kanserin yayılmasına direndiğini keşfetmek için 810 laboratuvar faresinin genetiğini değiştirdi.

8 Ocak 2017 Pazar

Kanser tedavisinde yeni umut

Bilim adamları, bağışıklık sistemini destekleyerek kanser hücreleriyle savaşmasını sağlayan, nanopartiküllerin kullanıldığı immünoterapinin fareler üzerindeki deneylerde başarılı sonuç verdiği bildirdi.