bağlantı reklamı

24 Aralık 2016 Cumartesi

Kişiye özel kanser tedavisi merkezi kuruluyor

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent (MARTEK) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliği ile kurulacak olan Kişiye Özgü Tedavi ve Moleküler Onkoloji Merkezi'nde, kanser hastalarının genetik mutasyon analizleri yapılacak.

21 Aralık 2016 Çarşamba

Depresyonun kansere etkisi

Araştırmacılar, zeka geliştirici bir proteinin kişilerin kemoterapiye yanıt vermesinde önemli rol oynadığını bildirdi.Sonuçları, Singapur'da düzenlenen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) 2016 Asya Kongresi'nde sunulan çalışmada, depresyondaki kanser hastalarında, salgılanan bir protein türü olan beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF) miktarının azaldığı gözlendi.

16 Kasım 2016 Çarşamba

Erkeklerde meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bilici, kadın hastalıkları arasında yer alan "meme kanseri" şikayeti ile doktora giden 100 vakadan birini erkek hastaların oluşturduğuna dikkati çekerek, dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Serviks kanserinde riski artıran unsurlar

 Memorial Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Kumtepe, dünyada ve Türkiye'de en sık görülen 10 kanser türü içinde, kadın kanserlerinden 4 hastalık yer aldığını belirterek, jinekolojik kanserlerin, tüm vakaların ise yüzde 10'undan fazlasını oluşturduğunu bildirdi.

12 Ekim 2016 Çarşamba

Kansere bağışıklık tedavisiyle çözüm

Avrupa Kanser Kongresi'nde sunulan iki araştırmanın sonuçları, kanserle mücadelede bağışıklık tedavisinin, "ezber bozan etkiye" sahip olabileceğini ortaya koydu.

8 Ekim 2016 Cumartesi

Türkiye’nin mutasyon haritası çıkarılıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Genomik Laboratuvarının (GLAB) gerçekleştirdiği projeyle kolon ve meme kanseri riski olanlara "Genetik Dizilenme Testi" uygulanacak. Yapılacak testler ile kanser olma potansiyeli olanlar erken tanı ile belirlenecek. Önleyici tedavi ile kansere yakalanma riski ortadan kaldırılacak.

26 Eylül 2016 Pazartesi

Prostat kanserinde tanının önemi

Ürolojik kanserler içinde yer alan ve sinsi ilerleyen prostat kanserinin Türkiye'de erkeklerde akciğer kanserinden sonra 2'nci sıklıkta görüldüğü; özellikle aile öyküsü olanların risk taşıdığı bildirildi.

22 Eylül 2016 Perşembe

Hemotolojik kanserlerde altı akıllı ilaca onay verildi

Lösemi Lenfoma Miyemom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kanser gelişiminde sigarının kötülüklerin "anası", obezitenin ise "babası" olduğunu belirterek, "Obezlerde, hem lenfomanın da arasında olduğu kanserlerin görülme riski yüksek hem de bu kişilerde diğer hastalara göre tedavi daha sorunlu ve daha az başarılı" dedi.

17 Eylül 2016 Cumartesi

Lenfoma kanserinin belirtileri nelerdir?

Lenfoma kanserinin belirtileri nelerdir, nelere dikkat etmek gerekiyor, tedavisi mümkün müdür? Bu sorulara Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet cevap verdi.

2 Eylül 2016 Cuma

Safra kesesi taşı kansere sebep olur mu?

Türk Gastroenteroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, safra taşlarının, safra kesesi, safra yolu ve pankreas iltihabıyla kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini bildirdi.

Bal, safra taşlarının yüzde 80'inin kolesterol taşı olduğunu, pigment ve karışık yapıdaki taşların ise daha düşük oranda görüldüğünü kaydetti.

19 Ağustos 2016 Cuma

Müziğin kansere etkisi

ABD'de yürütülen bir araştırma, müzik dinlemenin kanser hastalarının yaşadığı kaygı, ağrı ve yorgunluk gibi semptomların hafifletilmesinde büyük rol oynadığını ortaya koydu.

16 Ağustos 2016 Salı

Meme kanserinden nohutla korunma

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, Türkiye'de en fazla yetiştirilen baklagiller arasında yer alan nohudun, meme kanserine karşı koruyucu olduğuna dikkat çekti.

13 Ağustos 2016 Cumartesi

Selenyum karaciğer kanserini önlüyor mu?

Bir mineral olan selenyumun karaciğer kanserini önlemedeki etkisi üzerine çalışmalar yürütülüyor. Selenyum’un kanseri önlediğine dair bazı olumlu sonuçlar da elde edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı faaliyet gösteren Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) bunun üzerine araştırmalar yapıyor. Yapılan araştırmanın sonuçlarına ilişkin 4 Temmuz 2016 tarihinde “American Journal of Clinical Nutrition” dergisinde bir makale yayınlandı.

14 Temmuz 2016 Perşembe

Kanser tedavisinde mucizevi yöntem mümkün mü?

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, kanserde "ısıtarak" ve "insülinle" tedavinin son dönemde bazı hekimlerce alternatif yöntem olarak uygulanmaya başladığını belirterek, bu uygulamaların kanıtlanmış ve rutin uygulanan tedavi özelliği taşımadığını bildirdi.

28 Haziran 2016 Salı

Adjuvan tedavi nedir ve kime niçin uygulanır?

Adjuvan tedavi, kanser hastalığında ana tedaviye yardımcı bir tedavi yöntemidir. Tümörün boyutu, özellikleri ve yayılımına bakarak koruyucu tedavi olarak uygulanan yöntemlerle (kemoterapi, hormon tedavisi, akıllı ilaç ve radyoterapi tedavileri), kanserin yenileme ihtimalini azaltmayı hedefler.

25 Haziran 2016 Cumartesi

Kanser hastalığı tanısında yeni yöntem

Kanser hastalıklarında önemli gelişmelerin paylaşıldığı, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nce (American Society of Clinical Oncology-ASCO ) bu yıl 52’ncisi düzenlenen bir kongre gerçekleştirildi. Kongre sonrası, alınan kararlar ve gelişmeler, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nce düzenlenen Best Of ASCO’da hekimlere aktarıldı.

21 Haziran 2016 Salı

Obezite ve kanser ilişkisinde tedavi

ABD'li bilim insanları tarafından, kansere yakalanma riski yüksek olduğu bilinen aşırı kilolu ya da obezite hastası olan kişilerde kanserli tümörlerin hızla büyümesine yol açan mekanizma ortaya çıkarıldı.

Akupunktur ile kanser tedavisi mümkün mü?

Akupunktur kanser tedavisinde alternatif olabilir mi? Gazi Üniversitesi Akupunktur Polikliniği Sorumlusu, Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Çevik, akupunkturun yinelenmesi durumunda vücutta hem savunucu hücrelerin sayısının arttığını hem de etkinliğinin arttığını ifade ederek, "Bu alanda ilerlemeler olacağını düşünüyorum" dedi.

18 Haziran 2016 Cumartesi

Kansere yakalanmamak için yapılması gerekenler

Kanser, hiç şüphe yok ki çağımızın en ölümcül hastalıklarından biri… Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ölüm nedeni istatistiklerinde kanser, dolaşım sistemi hastalıklarının ardından ikinci sırada yer alıyor. Tüm ölümlerin 5’te birden fazlası iyi huylu veya kötü huylu tümörlerden kaynaklanıyor.

Peki kansere yakalanmamak için yapılması gerekenler nelerdir?

16 Haziran 2016 Perşembe

Kahve kansere sebep olur mu?

Kahve pek çok insanın vazgeçemediği keyif içeceklerinden biridir. Ancak kahvenin kanser hastalığına sebep olduğu yönündeki bazı iddialar da keyif kaçırıyor. Peki kahve tüketimi kansere sebep olur mu? Dünya Sağlık Örgütü bu soruya cevap verdi.

10 Haziran 2016 Cuma

Oruç tutmak kanser oluşumunu engeller mi?

“Oruç tutunuz ki, (madden ve mânen) sıhhat bulasınız!” 

(Heysemî, III, 179) 1940 yılında Nobel tıp ödülünü kazanan, Dr.Alexis Carrel ‘L Hamme Cet İnconnu’ isimli eserinde vücutta depo edilmiş besin maddelerinin oruç sırasında harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece tüm vücutta yenilenme olduğunu ve orucun sağlık bakımından yararlı olduğunu belirtmiştir.

9 Haziran 2016 Perşembe

Safra kanseri belirtileri ve tedavi süreci

Safra kesesi kanserine geçmeden önce safra kesesinin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı bir organdır ve karaciğerin alt bölümünde yer alır. Safrayı depolayan safra kesesi, gerekli aralıklarla onikiparmak bağırsağına safra salgılar.

Kan kanserinde genetik özelliklerin etkisi nedir?

İngiliz araştırmacılar, kan kanserinin bir türü olan Akut Miyeloid Lösemi(AML) 'nin genetik değişiklikler sonucu 11 farklı kategorisi olduğunu ileri sürdü. Sonuçları "New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlanan çalışmada, genetik farklılıkların, bazı hastaların tedaviye neden diğerlerinden daha çabuk yanıt verdiğini açıkladığı belirtildi.

8 Haziran 2016 Çarşamba

Akciğer kanserinde immüno onkolojik tedavi ile yaşam şansı

Görülme sıklığı en yüksek olan küçük hücre dışı akciğer kanserinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi esasına dayanan "immüno onkolojik tedavi yöntemi"nin uygulandığı iki ayrı çalışma, hastalarda kemoterapiye göre sağ kalım oranlarının arttığını gösterdi.

3 Haziran 2016 Cuma

Bel çevresi kalınlığının taşıdığı riskler

Bel çevresinde 10 santimetrelik kalınlaşmanın, agresif prostat kanserine yakalanma olasılığını yüzde 13 oranında arttırdığı belirtildi. Prostat kanserinin agresif türünün, bel çevresinin kalınlığıyla bağlantısı olduğu ortaya çıktı.

1 Haziran 2016 Çarşamba

Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Kanserden korunmak için beslenme alışkanlıkları oldukça önemli. Kanserle mücadelede, vücut direncinin artırılmasında da beslenmenin önemi büyüktür. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, kanserle mücadelede ilaçlar kadar yaşam tarzının da önemli olduğunu belirterek, "Kanser tedavisi gören hastaların 'köy tipi' dediğimiz, tamamen köyde üretilen, katkı maddeleri içermeyen, ilkel koşullarda yapılan besinlerle beslenmesi gerekiyor" dedi.

31 Mayıs 2016 Salı

İmmünoonkoloji yöntemiyle kanser tedavisi

İmmünoonkoloji ya da diğer adıyla immünotepari yani bağışıklık sistemini geliştirmeye yönelik tedavi kanser tedavisinde yeni umut oluyor. İmmünoonkoloji yöntemiyle kanser tümörlerinin yok edilmesinde sevindirici sonuçlar alınmaya başlandı. İngiltere ve ABD'de yapılan araştırmalar, vücudun bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilerek tümörün yok edildiği immünoonkoloji yönteminin, cilt ve kan kanserlerinden sonra mesane kanserinde de olumlu sonuç verdiğini ortaya koydu.

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Çocukluk dönemi güneş yanığı, cilt kanseri riskini artırıyor

Güneş ışınlarına fazla maruz kalma cilt kanseri ve melanom kanseri riskini artırıyor. Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Nilsel İlter, güneş ışınlarına kontrolsüz maruz kalınmasının deri kanseri riskini arttırdığını belirtti. İlter özellikle çocukluk dönemlerinde aşırı güneş ile temasın deri kanseri riskini daha da arttırdığının altını çizdi.

27 Mayıs 2016 Cuma

Makat (anüs) kanseri belirtileri ve tedavisi

Makat ya da anüs kanseri kalın bağırsak ya da kolon kanserinden farklı bir tür olarak gelişir. Kanser hücreleri makat üzerinde gelişebilir. Belirtileri daha çok hemoroit ve makat çatlağı rahatsızlıkları belirtileri ile aynıdır. Makat kanserinin belirtileri arasında kaşıntı, ağrı, makattan kan gelme, makat çevresinde bezeler, mukus akıntısı, dışkı çapında sıra dışı değişim yer alır.

26 Mayıs 2016 Perşembe

Meme kanserinde, Pertuzumab'a SGK ödemesi

Son yıllarda kadınları en çok tehdit eden kanser türleri arasında yer alan meme kanseri, Avrupa'da her yıl 460 binin üzerinde kadında teşhis edilirken, 130 binden fazla kadın kanserin ileri evrede olması sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise kanser tanısı konulan her 4 kadın kanserinden 1'inin ise meme kanseri olduğu belirtiliyor.

Eksternal ışın tedavisi nedir, nasıl yapılır?

Eksternal radyoterapi ya da diğer ismiyle dışarıdan ışın tedavisi, kanser hastalarının tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Önce radyasyon uygulanacak bölge geçici olarak bir boya ile işaretlenir ve o bölgeye günlük tedavi uygulanır. Tedavi sırasında sağlıklı hücreleri radyasyondan korumaya yönelik tedbirler de alınır.

25 Mayıs 2016 Çarşamba

Kanser oranlarındaki artışın sebebi nedir?

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, kanser oranlarında artış yaşandığı izleniminin, erken tanı olanaklarının artması ile ilişkili olduğunu belirterek, "Olanaklarımızın gelişmesiyle kanserden ölüm oranları bir taraftan azalıyor. Özellikle meme kanserinde, kanserden ölüm oranları azalıyor" dedi.

18 Mayıs 2016 Çarşamba

Kanserle mücadelede salyangoz mucizesi

Avustralya'da yapılan bir araştırma, deniz salyangozunda bulunan moleküllerin, kansere karşı mücadelede kullanılabileceğini ortaya koydu. Avustralya'nın Wollongong Üniversitesinde görevli bilim adamlarının yaptığı araştırma, ülkenin doğu kıyılarında yaşayan beyaz kabuklu deniz salyangozunda bulunan moleküllerin, kemoterapiye dirençli kanser hücreleriyle savaştığını belirledi.

Melanoma kanseri belirtileri ve tedavisi…

Melanoma kanseri cilde rengini veren melanositlere bağlı gelişen bir tümördür. Cilde rengini veren melanin pigmenti melanositler tarafından üretilir. Melanoma bazal hücreli ve yassı hücreli cilt kanserlerine göre daha agresif bir yapıya sahiptir. Erken evrelerde teşhis edilip tedavi edilirse iyi sonuç verebilir ancak bu süreçte tedavi edilmezse yayılma eğilimi bulunur.

11 Mayıs 2016 Çarşamba

Genel kanser hastalığı belirtileri

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre her yıl Türkiye’deki ölümlerin yüzde 20’den fazlası kanserden kaynaklanıyor. Her hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da hastalığın belirtilerinin bilinmesi erken teşhiste oldukça önemlidir. Kanser hastalığının bazı belirtileri vardır. İşte genel kanser belirtileri.

10 Mayıs 2016 Salı

Karaciğer kanseri, belirtileri ve tedavisi

Karaciğer kanseri, diğer kanserler arasında daha az görünen kanser türleri arasında yer alır. Batı toplumlarında az görülen karaciğer tümörleri özellikle Güneydoğu Asya ve Güney Afrika’da nispeten daha yaygındır. Karaciğer kanserleri çoğunlukla hepatosit isimli karaciğer hücrelerinde meydana gelen bozulma ile ortaya çıkar. Bundan dolayı da karaciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ına hepatosellüler kanser adı verilir.

9 Mayıs 2016 Pazartesi

Allojenik KİT (AKİT) nedir, kime yapılır?

Kanser tedavisi gören kişilerde, özellikle kemoterapinin ardından hastalığın yeniden nüksetmesi ek bir tedavi yöntemini gerektirebilir. Bu durumdaki hastalar için allojenik kök hücre (AKİT) nakli yapılır. Ancak kök hücrenin akraba dışı donörlerden (kişiler) alınması gerekir.

4 Mayıs 2016 Çarşamba

Pankreas kanseri belirtileri ve tedavi…

Pankreas, kan şekerinin dengede tutulması ve alınan gıdaların sindiriminde önemli rol oynayan bir organdır. Karnın arka bölümünde yer alan pankreasın önünde, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsak bulunur. Adenokanser olarak da bilinen pankreas kanseri organın her bölgesinde gelişebilir ancak pankreasın baş bölgesinde daha sık görülür. Pankreas kanseri, erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülür ve en sık görülen 10 kanser arasında yer alır.

29 Nisan 2016 Cuma

Kan kanseri (lösemi) belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir?

Bütün kanser türlerinde olduğu gibi kan kanseri (Lösemi), kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların kontrol dışı çoğalması ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Çok sayıdaki kötü huylu (malign) hücrenin ilik hücrelerinin yerini almasıyla hasar oluşur. Bu durumun sonucu olarak kanın pıhtılaşmasını sağlayan plateletler ile lökositlerin sayısı azalır.

26 Nisan 2016 Salı

Kanser nedir?

Kanser; kimyasallar, virüsler, tütün ürünleri veya aşırı güneş ışını gibi farklı çevresel etkenlere bağlı olarak oluşan DNA hasarı sonucu, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek çoğalması durumunun ortaya çıkardığı bir rahatsızlıktır ve vücudun farklı organlarında görülebilen, 100'den fazla hastalık grubunun genel adıdır.

21 Nisan 2016 Perşembe

Hamilelikte kansere yakalanma ve tedavi

Uzmanlar, ileri yaştaki anne adaylarına gebelik öncesinde kanser taraması yaptırmasını öneriyor. Bu uyarıya özellikle de ailesinde kanser olan anne adaylarının uyması gerekiyor.

1970'li yıllarda hamilelikte kanserin görülme sıklığının 2 binde 1 olduğuna dikkat çeken uzmanlar, günümüzde bu oranın binde 1'e kadar çıktığını vurguluyor.

20 Nisan 2016 Çarşamba

İncebağırsak kanserleri, belirtileri ve tedavisi...

İncebağırsak sindirim sisteminin önemli bir bölümünü oluşturmasına rağmen, incebağırsak tümörleri, sindirim sistemi tümörlerinin çok küçük bir bölümünü oluşturur.

Ortalama görülme yaşı 57 olan incebağırsak tümörlerinin belirtileri çeşitlidir. Hastaların dörtte üçünde kramp tarzında bir ağrı aralıklarla sırta vurur. Pek çok kanser türünde olduğu gibi incebağırsak tümörlerinde de iştahsızlık, kilo kaybı görülür. 

19 Nisan 2016 Salı

Çocukluk çağı kanseri nedir?

Kanser vücutta bir dokunun anormal şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan, çıktığı dokuyu harap eden ve ayrıca çevreye ve / veya uzak dokulara da yayılabilen kötü huylu bir hastalıktır. 0 - 17 yaş arasında görülen kanser türlerine çocukluk çağı kanserleri denir.

15 Nisan 2016 Cuma

Cilt kanseri belirtileri ve tedavisi

Cilt kanseri dokulardan kaynaklanan ve en çok görülen kanser türlerinden biridir. Cilt kanserinin de kendi içinde farklı türleri vardır. Bazal hücrelerden kaynaklanan kanserler, bazal hücreli karsinomalardır. Cildin dış tabakasındaki yassı hücrelerden kaynaklanan kanserler yassı hücreli karsinomalardır. Yine sinir sisteminden gelen uyarılara hormon üreterek cevap veren nöroendokrin hücrelerinden kaynaklanan cilt kanserleri de vardır. Cilt kanserleri ileri yaşlarda, güneş ışığına maruz kalan bölgelerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkar.

12 Nisan 2016 Salı

Rahim kanseri (Endometrium kanseri) belirtileri ve tedavisi

Endometrium kanseri olarak da bilinen rahim kanseri rahim içi zarında meydana gelen bir kanser türüdür. Hemen hemen tüm endometrium kanserleri endometriumun salgısı yapan hücrelerinden oluşur ve bu kanser türüne endometrium adenokarsinomu denir.

Böbrek kanseri belirtileri ve tedavisi

Karın üst bölgesinin arka kısmında bulunan böbrekler, sırt adaleleri ve alt kaburga kemiklerince dışarıdan gelecek darbelere karşı korunur. Böbrekler, zehirli maddeleri, fazla mineralleri ve suyu süzerek, idrar olarak vücuttan dışarı atma işlevini gören organımızdır.

8 Nisan 2016 Cuma

Mide kanseri belirtileri ve tedavisi

Mide kanseri hızlı gelişen bir kanser türüdür. Genellikle ülser şeklinde başlar, çevre organ lenf bezlerine sıçrayabilir. Mide tümörü, midenin dış tabakasının içinde büyüyerek pankreas, özefagus veya bağırsağa doğru uzanabilir. Mide kanseri hücreleri kan yoluyla karaciğer, akciğerler ve diğer organlara yayılabilir.

6 Nisan 2016 Çarşamba

Kolposkopi nedir? Kolposkopi niçin ve nasıl yapılır?

Kolposkopi, büyüteçli bir alet yardımıyla rahim ağzının gözlenmesi ve incelenmesi işlemidir. Bu işlem rahim ağzı, vagen veya vulvanın ayrıntılı incelenmesi için yapılır. Işıklı bir alet olan kolposkop ile rahim ağzının görüntüsü büyütülür.

Prostat kanseri nedir, belirtileri ve tedavisi

Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Rektumun (kalın barsağın son kısmı) önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar akımını sağlayan üretra (idrar yolu) tarafından çevrilmiştir. Sağlıklı prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir. Prostat, seminal sıvının bir kısmını üretir. Ejekülasyon esnasında seminal sıvı spermlerin dışarı atılmasını sağlar. Erkek hormonları prostatın büyümesini sağlar. Testisler testosteron dahil olmak üzere erkek hormonlarının esas üretim yeridir. Böbrek üstü bezi (adrenal bez) az miktarda testosteron üretir. Prostat aşırı büyüdüğü zaman üretraya baskı yaparak idrarın mesaneden penise akımını yavaşlatır ya da durdurur.

30 Mart 2016 Çarşamba

Kolon Kanseri, Belirtileri ve tedavi süreci

Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar olan kısmı ise kolon olarak adlandırılır. Toplam yaklaşık 1,5 m uzunluğundadır. Kolonun rektumla birleştiği yer sigmoid kolondur. Kolonun ince bağırsakla birleştiği yere çekum adı verilir. Kısmen sindirilmiş gıdalar ince bağırsaktan kolona gelir. Kolon su ve mineralleri besinden ayırır, geri kalanı anüsten atılmak üzere depolar.